10 ene 2012

Grup de treball en l'àmbit Ter-Brugent

El nostre grup de treball sorgeix dels interessos que tenim en comú amb d'altres professionals en relació a la zona on vivim i treballem, i d’una manera de fer compartida que ens porta a creure en la capacitat de regeneració i les oportunitats que poden sorgir en un àmbit determinat quan trobem els elements inherents al lloc, els valoritzem i a partir d’ells elaborem estratègies de desenvolupament per generar noves iniciatives econòmiques, didàctiques i de sensibilització ambiental i paisatgística. El grup de treball està format per:

Bimarq, estudi d’arquitectura i urbanisme, format al 2005 per dues arquitectes llicenciades a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès de la UPC l’any 2003.
Gemma Boada i Bosch, resideix a Constantins (Sant Gregori). Ha cursat màster en Estudis Territorials i Urbanístics per l’Escola de l’Administració Pública i la UPC (any 2006) i ha desenvolupat part de la seva tasca professional a banda del despatx professional en l’àmbit de l’urbanisme com a arquitecta a l’Àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Olot (2006-2007) i com a arquitecta municipal a l’Ajuntament d’Amer (2007-2010).
Eva Micaló i Farroni, resideix a Girona. A banda del despatx professional, ha col.laborat amb el paisatgista Martí Franch (anys 2002-2003) en el desenvolupament de projectes paisatgístics, i actualment es centra en la gestió del despatx professional i la implementació de mesures adreçades a garantir la sostenibilitat i ecoeficiència de totes les nostres intervencions. Està cursant el Postgrau de Sostenibilitat impartit per l'Escola Sert.
Gerard Buxeda i Majoral, resident a Santa Coloma de Farners. Llicenciat en Història per la Universitat de Girona (2004), Diploma d'Estudis Avançats (DEA). Ha realitzat la tesina sobre la colònia industrial Bonmatí, sota el títol El procés de gestació d'una colònia industrial. L'experiència de Manuel Bonmatí, 1884-1912. Premiat amb la IV Beca de Recerca de la Selva 2010, concedida per el Consell Comarcal de la Selva, per una recerca sobre els usos i els conflictes de l'aigua del riu Ter al seu pas per la Selva. També ha publicat articles en revistes especialitzades i ha participat com a comunicant en jornades i congressos relacionats amb les colònies tèxtils i els usos de l'aigua.   

Eugeni Domingo i Ribary, resideix a Bescanó. Llicenciat en ciències ambientals, ha desenvolupat la seva activitat professional en l’àmbit públic i privat en gestió, consultoria  i formació relacionada amb el medi ambient. En concret, en l’administració (Generalitat, ajuntaments, consells comarcals) i empreses, ha desenvolupat ocupacions i projectes d’ecoturisme, consultoria, planejament urbanístic, gestió del paisatge, mobilitat sostenible, educació ambiental, formació, estudis de recerca, política europea, comunicació ambiental i artesania. També té experiència en legalització de granges i gestiona a temps parcial una activitat ramadera (avícola) i agrícola (avellana).

Els objectius generals per a la zona Ter-Brugent són:

Dinamitzar i cohesionar a partir d’una idea potent la zona del Ter-Brugent. Convertir la idea en el fil conductor per a l’establiment de sinergies entre els agents del territori i per la recuperació de la confiança en les potencialitats del lloc integrant els elements patrimonials existents, les infrastructures i les particularitats de cada municipi. Obtenir com a resultats la valorització del patrimoni oblidat, la reutilització d’edificacions en desús, la millora del paisatge, l’establiment de noves relacions amb el riu, la generació d’ocupació, i el reconeixement de les noves infrastructures com a generadores d’oportunitats en l’àmbit de la sensibilització ambiental i paisatgística. 

L'àmbit geogràfic:

L’àmbit geogràfic s’ajustarà a cada línia d’acció concreta i abordarà l’acció des de la supramunicipalitat. Els municipis a considerar són Amer, Sant Martí Sacalm, La Cellera, Anglès, Osor, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Bescanó i Sant Gregori.

Les possibles línies d'acció a l'àmbit:
a)  Ordenació i gestió de les zones de regadiu al mig Ter (Selva i Gironès) regades amb dret d’aprofitament d’aigua per a productes ecològics i de km 0, i valorització de les comunitats de regants.

b)  Estudi conjunt de les instal.lacions energètiques i de subministrament que conflueixen a l’àmbit (embassaments, centrals hidroelèctriques i elements relacionats, canalització ACA, subestació MAT, extraccions d’àrids, futur gaseoducte). Motivar la reflexió i elaborar activitats pedagògiques i de descoberta sobre el model energètic del passat (generació de proximitat) amb el model energètic present (transport) i el seu impacte en el paisatge, la interdependència entre territoris i les necessitats a cobrir. 

A qui es destina la iniciativa:

Es requereix la col·laboració de col.lectius i entitats, ajuntaments, escoles, empreses i persones amb inquietuds que es vulguin sumar al projecte. Els mateixos integrants del projecte seran els nostres clients.

I què hi aportarem nosaltres:

La redacció i gestió de la proposta d’intervenció, entenent la gestió com a la formulació, articulació i desplegament d’estratègies.
La proposta, a banda d’establir el marc general on es desenvoluparan el conjunt d’iniciatives, definirà per a cadascú dels agents implicats la tasca a realitzar i coordinarà les actuacions, treballant des de la concertació.

No hay comentarios: